Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Kerkdorp Acht

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken


Acht

Het toponiem Acht wordt voor het eerst vermeld in 1303 als hertog Jan II aan "de lieden" van Strijp een stuk grond verkoopt, dat onder meer aan de "Achtermeere" of Achtse meren grenst.
Vier jaar later ligt "het bosch dat men heet Achte" naast een stuk grond, dat door Willem, heer van Cranendonk en zijn vrouw Elisabeth aan de lieden van Woensel wordt verkocht.
Al vroeg bestond Acht uit twee delen, nl. Oud Acht, waarmee de huidige kern werd bedoeld en Nieuw-Acht, de jongere ontginning langs de Mispelhoefstraat en ten westen van de Oirschotsedijk.

Chr. Buiks vermeldt, dat men onder de naam Acht dient te verstaan: rechtsdistrict, ban, gereserveerd bos. (H.J. Moerman, Nederlandse plaatsnamen, Nomina Geographica Flandrica , Studiën VII Brussel, 1956). Over het "bos dat men heet Achte": mogelijk had de landsheer hier een bos, dat tot zijn privé-jachtgebied behoorde.

Meer over de oude kern "Acht" kunt U vinden in een artikel van J.Th.M. Melssen in het boekwerkje "Bijdragen tot de geschiedenis van Woensel", deel III, 1981.

Jan Spoorenberg, in: ’t Gruun Buukske 1982, 53, 65, 80
Chr. Buiks, in ’t Gruun Buukske 1990, Veldnamen in Eindhoven en omgeving, 9, 42