Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Kodijko

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

Kodijko, textielfabriek

Textielfabriek die tot 1971 in de directe omgeving van de Stuiverstraat in Stratum heeft gestaan. De directeurswoning stond even verderop aan de huidige Tongelresestraat 56.

Van Dijk & Comp. werd opgericht in 1852 door Carolus Boromeus van Dijk als een kleine handweverij aan de Tongelresestraat. Hij kwam uit een familie die al sinds de zeventiende eeuw in de linnenweverij werkzaam was. In 1855 werd de naam gewijzigd in: NV Van Dijk en Co.

Briefhoofd uit 1952 van de NV Kodijko aan de Tongelresestraat. (uit archief Bannenberg)
In 1885 werd een stoommachine geplaatst die vijf getouwen kon aandrijven. In 1903 vond opnieuw een naamswijziging plaats: NV Eindhovensche stoom- en handweverij v/h Van Dijk & Co. Het bedrijf leverde damast aan het hof en in 1918 kreeg het het predicaat Koninklijke. De handelsnaam was toen inmiddels: Kodijko.

In 1959 werd Kerssemakers uit Gestel overgenomen. In 1964 fuseerde Van Dijk met Van Oerle's Band & Damastweverij te Boxtel. De productie werd toen naar Boxtel overgeplaatst en het pand in Eindhoven kwam leeg te staan. Hier trok toen in 1965 het textielbedrijf Van Dissel in, dat reeds was gefuseerd met Van den Briel & Verster. Van Dissel stopte in 1971. Hierop werd de naam Kodijko overgenomen door Linnenweverijen v/h van Dijk & Zn te Waalre, die toevallig ook dezelfde naam had.