Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Lurmans & Co.

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
Sigarenmerk van Lurmans & Co.

Josephus Fortunatus Lurmans, Sjefke (1839-1909) is de oudste zoon van Jean Lurmans, muzikant in het leger en muziekonderwijzer. Hij is bekend geworden met zijn tabaksfabriek Lurmans en Co. In 1900 is hij woonachtig aan de Korte Dijk (Vestdijk) in Eindhoven. Getrouwd in 1864 met Maria Catharina Antonetta Somers (1842-1916).
Lurmans heeft zijn eerste fabriek al opgericht in 1865. Op 13-2-1869 vraagt hij de gemeente toestemming om zijn fabriek te mogen overbrengen naar de fabrieksgebouwen van Arnolda Petronella Maria van Oorschot. Die staan dan aan het Stratumseind (Wijk D no. 454 sectie A 990). Tegenwoordig is dat exact achter het huidige adres Stratumseind 91-93, op de toenmalige Plekhoek.

In december 1872 gaan Josephus Lurmans en Franciscus Johannes Cornelis van Schaik een vennootschap aan in het fabriceren van sigaren onder de naam Lurmans & Co. De vennootschap zetelt in Eindhoven en wordt voor tien jaren aangegaan, met een stilzwijgende verlenging van steeds één jaar. In 1873 verhuist die firma Lurmans & Co naar een fabriek aan de Kanaalstraat. Die fabriek was in 1870 gebouwd voor de tabakshandelaren J.A. Schutjes en A. van de Ven. Uit de memoires van Herman de Groot weten we, dat de fabriek direct naast de Dommel stond.
Een bekend sigarenmerken van Lurmans & Co. was: L & Co

Het gedeponeerde sigarenmerk Clowness van Lurmans en Cie. uit 1901.

Een ansichtkaart met de afbeelding van de fabriek van Lurmans in de Kloosterbeemden uit 1906. Op de achtergrond links is de Paterskerk zichtbaar. Uuiterst links de fabriek met sheddaken van Mignot & De Block. (afbeelding Kees van der Hoeven)

In 1880 richt Lurmans de firma Lurmans & Cie. op, samen met Bernard Hermann Anton Sinkel. Op 24-12-1887 wordt die vennootschap ontbonden. Maar tegelijkertijd wordt voor zeven jaar een nieuwe commanditaire vennootschap tussen de twee vennoten aangegaan (1887-1894). In 1895 wordt op de fabriek het 30-jarig jubileum van de opeenvolgende ondernemingen gevierd. In 1902 treedt Lurmans terug als actief vennoot.
Bekende sigarenmerken van de firma Lurmans en Cie. zijn: Clown, Clowness, Fraziers Rivers, Pampa. Het merk Piloot is ook van Lurmans en Cie. afkomstig, maar is blijkbaar nooit wettig gedeponeerd.

Hendrikus Adrianus Aloijsius Lurmans was mede-eigenaar van de sigarenfabriek aan de Kanaalstraat. Hij verkoopt die fabriek "met bergplaats en erf te Eindhoven aan de Kloosterdijk sectie C nummer 657" (de Kanaalstraat) op 18-7-1916 aan de "eenige leden der vennootschap onder firma Mignot en de Block", te weten Adolf Antoine Louis Marie Mignot, Remi Pierre Paul Antoine Marie Mignot en Eugene Adolf Jeanette Marie Mignot.

Josephus Lurmans had een zoon en een broer, die zich ook met de Eindhovense sigarenindustrie bezighielden.
Hendrikus Adrianus Aloijsius Lurmans
Johannes Adrianus Lurmans

  • bron:Nieuwe Amsterdamsche Courant Algemeen Handelsblad van 4 januari 1873
  • bron: www.sigarenfabrieken.nl


Hans van Melis 2013