Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Marcel de Haan

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Haan, Marcel de, huisarts, directeur Diaconessenhuis

  • 1925 Antwerpen

† 16 september 2008 Eindhoven

Geneesheer-directeur van het Diaconessenhuis te Eindhoven van 1965 tot 1985

uit de site IKZ Integraal Kankercentrum Zuid en ED.Nl Mede-oprichter van het IKZ dr. Marcel de Haan overleden EINDHOVEN - Dr. Marcel de Haan, mede-oprichter van het IKZ, is op 16 september op 83-jarige leeftijd overleden. Marcel de Haan was bij de oprichting in 1982 de eerste bestuursvoorzitter van het IKZ. Na het samengaan van de regio 'oost' en 'west' droeg hij de voorzittershamer over. Voor zijn pensionering was hij directeur van het Diaconessenhuis in Eindhoven, het ziekenhuis dat later gefuseerd is opgegaan in het Máxima Medisch Centrum.


Dr. Marcel de Haan liet niets aan duidelijkheid over. 'Hij had overal een mening over, hetgeen ook paste bij de man die naast ziekenhuisdirecteur nog tal van nevenfuncties vervulde. Daarbij kwam dat zijn aanwezigheid nog eens geaccentueerd werd door zijn luide stem', aldus het Eindhovens Dagblad.

De almaar stijgende kosten van de gezondheidszorg was een onderwerp dat Marcel de Haan hoog zat. Toen hij in 1965 de overstap maakte als Haarlemse huisarts naar Eindhoven, was het dagtarief in het ziekenhuis nog geen 34 gulden. Bij zijn vertrek in 1985 was dat veertienvoudigd tot 344 gulden. Volgens hem lag dat aan de steeds meer eisende patiënt, de te dure specialisten en de Haagse bureaucratie.

Ook de kwaliteit van de zorg ging hem aan het hart. Hij stond aan de basis van de middelbare opleiding voor verpleegkundigen. Een andere kwaliteitsslag probeerde hij te bewerkstelligen als voorzitter van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid. Verder was hij in 1982 de eerste bestuursvoorzitter van het IKZ. Na het samengaan van de regio 'oost' en 'west' droeg hij de voorzittershamer over.

Dr. Marcel De Haan was verder actief als reservist in het leger. Wanneer hij op oefening moest, liep hij trots eerst even in zijn groene uniform door het ziekenhuis. Niet minder trots was hij toen hij in 1992 werd bevorderd tot reserve-brigadegeneraal.

In 1990 kreeg De Haan als eerste Brabander de provinciale onderscheiding Hertog Jan. Dat was niet alleen voor zijn verdiensten voor de gezondheidszorg, maar ook voor zijn nevenfuncties bij onder meer het Rode Kruis, 18 Septemberfestival en Alliance Française.

De uitvaartdienst van dr. Marcel de Haan vindt maandag 22 september om 13.00 uur plaats in de Ontmoetingskerk aan de Meerkollaan in Eindhoven.