Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

P. Boelaars & Zoon

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het woonhuis van fabrikant Boelaars, geheel rechts aan de Tongelresestraat

P. Boelaars & Zoon, sigarenfabriek

P.O.L. (Piet) Boelaars uit Best had daar al in 1888 een sigarenfabriek onder de naam De Kroon. Hij verhuisde en bouwde in 1898 een nieuwe fabriek aan de Tongelresestraat 18 (Tongelrescheweg A118), tussen de huidige Hertogstraat en het Eindhovens Kanaal. De fabriek bouwde hij achter zijn woonhuis en stond dus op Stratums grondgebied.

In 1915 overleed Boelaars, waarna Johannes Adrianus Donker uit Gouda bedrijfsfirmant werd. De fabriek brandde in 1916 gedeeltelijk af. De weduwe Boelaars richtte de herbouwde fabriek daarna in als fabriek voor sigarenkisten. De tabaksfabriek De Kroon werd ondergebracht in een tabaksfabriek aan de Tongelresetraat, op de hoek van de Tongelresestraat en de Valklaan. Daar had de Firma Peeters & Co. in 1899 een tabaksfabriek laten bouwen, die nu bekend is onder de naam Apollohuis.

Een briefhoofd uit 1919 van het woonhuis van Boelaars en de tabaksfabriek in de tuinen van de naastgelegen huizen. Foto Hans van Melis

Vanaf 1917 was Johannes Donker firmant van de sigarenfabriek De Kroon, voorheen P. Boelaars & Zoon. De weduwe Boelaars verkocht de fabriek in 1919 aan deze Johannes Donker. Ook de fabriek van Peeters & Co. werd in dat zelfde jaar door Donker aangekocht. De sigarenfabriek kreeg de naam "De Kroon, voorheen P. Boelaars & Zoon". In 1932 werd het hoofdkantoor van De Kroon naar Gouda verplaatst.