Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Pauluskerk

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
Een afbeelding van het Caltex-pompstation en de Pauluskerk aan de Boschdijk. De Frankrijkstraat loopt voor de kerk naar rechts. (ansicht Kees van der Hoeven)


De Sint-Pauluskerk werd in 1920 gebouwd op een markante plaats aan de Boschdijk. Het ontwerp (inclusief een machtige toren) werd in 1923 door architect Hubert van Groenendael getekend. Enkele jaren daarvoor had hij ook de bekende Steentjeskerk aan de Sint-Antoniusstraat ontworpen. De kerktoren is er wegens geldgebrek echter nooit gekomen.
De Sint-Paulusker in volle glorie (afbeelding bestand Dini van de Gevel)

Op 30 juni 1924 werd de kerk geconsacreerd door de bisschop van Den Bosch, monseigneur Diepen, die geassisteerd werd door bouwpastoor Verberne.
Na sloop van de kerk verrees op die plaats een appartementencomplex, dat de naam Paulusstaete kreeg. In 1995 werd direct daarnaast aan de Boschdijk het kerkwijkcentrum Sint-Paulus gebouwd.
Het torentje van de kerk, dat al die jaren het hoogste punt van de kerk was, is nog enige jaren bewaard gebleven op het nabij gelegen kerkhof. Inmiddels is het afgevoerd en vernietigd.


Jos Hüsken 2015