Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Pi Jacobs

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jacobs, Pi of Pierre (Pieter Jan Jozef)

  • Maastricht 19 maart 1912

† – Eindhoven

Als zoon uit een slagersfamilie werkt hij na de HBS bij de cementindustrie E.N.C.I. Uiteindelijk mag hij van thuis naar de Hogere Zeevaartschool in Den Helder, waarna hij als stuurman op de grote vaart bij de K.N.S.M. werkzaam is. Hij richt de Hogere Zeevaartschoolvereniging en Reünistenvereniging op.

In mei 1938 wordt hij voor de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond A.N.W.B. beheerder van het kantoor Eijsden. Op 1 april 1940 stapt hij als (eerste) directeur over naar de VVV Eindhoven en vertegenwoordigt er tot 1953 tevens de belangen van de A.N.W.B. Van 1 februari 1949 tot 1969 is hij ook (onbezoldigd) directeur van de Provinciale VVV Noord-Brabant en vanaf 27 juni 1955 tevens (onbezoldigd) directeur van de Streek VVV Kempenland.

Spoedig neemt hij allerlei initiatieven om leven in de Eindhovense brouwerij te brengen, waarbij hij bestuurslid van talloze verenigingen is: fiets- en brommertochten, kanotochten, autorally’s, middenstandsbeurzen, Eindhovens openluchttheater, bevrijdingsfeesten, carnavalsvieringen, culturele en sportuitwisselingen, paaseieren zoeken voor de jeugd, Sinterklaasintochten, Sinterklaaspakketen voor minder draagkrachtigen, de Philipsvieringen bij 60- en 75-jarig bestaan etc.

Ook is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het bevrijdingsmonument, het Volderbeeld, Zonnestier, stadhuisfontein etc. Hij weet te bewerkstelligen dat Hier und Heute van de WDR tv-films over Eindhoven maakt van Technische Hogeschool, Campina, DAF, Stadsgewest, Eurostrand en portretschilder Peer van den Molengraft. Het is begrijpelijk dat het 12½-jarig en 25-jarig jubileum van deze initiatiefrijke, kleurrijke, Bourgondische figuur en zijn afscheid op 31 maart 1977 groots worden gevierd.

Van de Eindhovense Persclub krijgt hij de zilveren tulp, van de A.N.V.V. de zilveren legpenning en de gouden speld van de 18 september herdenking. De gemeente stelt in 1977 de Pi Jacobsprijs in bestaande uit het beeldje De Optimist en een geldbedrag van 2.000 gulden, welke jaarlijks uitgereikt zal worden “aan personen en instanties die belangeloos en niet-beroepsmatig aan de goede naam en faam van de stad Eindhoven bijdragen”.

In 1987 is die uitgereikt aan Ben van Gelder voor de organisatie van het Concert Carnavalesk en aan Erik van Moers voor het herstel in 1984 van de lichtjesroute.

Pi was getrouwd met Mien ……, heeft een zoon en dochter en is actief als amateurschilder. In 1962 is zijn portret door Peer van den Molengraft geschilderd.


Bronnen:

Pie Jacobs 12½ jaar directeur van VVV, in: Eindhovens Dagblad van 25 oktober 1952, 3
V.V.V.-jubileum. “Iedereen” kwam Pie Jacobs feliciteren, in: Eindhovens Dagblad van 27 oktober 1952, 2
Gehuldigde huldigde huldiger. “Koperen” V.V.V.-directeur, Pierre Jacobs, onder de schijnwerper. “Bloemenwinkels waren uitverkocht” volgens de heer J. v. Luyt, in: Oost-Brabant van 27 oktober 1952, 2
Intieme huldiging VVV-directeur. Pi Jacobs’ voorproefje, in: Eindhovens Dagblad van 2 april 1965, 4
Feesteling Pi Jacobs overstelpt met hartelijkheid en geschenken. Grootse huldiging van zilveren VVV-directeur, in: Eindhovens Dagblad van 26 april 1965, 2
Wat doet de vakantie-expert op z’n vrije dag? Directeur van de Streek-VVV-Eindhoven. Door de Kempen en dan je buik rond eten ….., in: Eindhovens Dagblad van 14 mei 1965, 31
Joh. van Dongen, Vandaag 65 jaar. VVV-directeur kwam in 1940 naar Eindhoven, in: Eindhovens Dagblad van 19 maart 1977, 25
Leo Nouwen, Pi Jacobs vriend van velen, in: Eindhovens Dagblad van 19 maart 1977, 25
Dank voor hulde. Jacobsprijs ingesteld door Eindhoven, in: Eindhovens Dagblad van 1 april 1977, 2

Peter Thoben 2013