Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Roomsch Leven

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voorzijde van het tijdschrift, dat lange tijd met een vrome plaat is opgesierd

Periodiek dat vanaf 1 januari 1919 tot en met 1947 door de RK. Kerk als abonnement werd aangeboden aan de katholieke gezinnen in Eindhoven. De abonnementsprijs bedroeg aanvankelijk ƒ2,40 per jaar of 20 cent per week.
Het redactie-adres was altijd gevestigd op een van de Eindhovense pastorieën. In 1919 op Kloosterdreef 1 in Woensel (pastorie St. Petruskerk), in 1937 op de St Antoniusstraat 5 (koster Steentjeskerk).

De inhoud van dit weekblad bestond voornamelijk uit tendentieuze opvoedkundige katholieke berichtgeving. Een belangrijk deel van het tijdschrift werd ingenomen door een uitgebreid overzicht van de diensten die elke kerk in de betreffende week ging houden. Er werd aandacht besteed aan wijzigingen door nieuwe aanstellingen of overlijden van pastoors of kapelaans, meestal alleen in schrift, soms ook met afbeeldingen. In latere jaren werd per kerk vermeld wie in die dagen was geboren, gedoopt, gehuwd of overleden.
Als omslag werd altijd een aantal advertentiepagina's toegevoegd. Deze advertenties, zowel in tekst als in plaat, geven een mooi beeld van de Eindhovense samenleving in de betreffende jaren.

Jos Hüsken 2013