Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Schildersbedrijf en glazenmakerij Caspar de Haan, hofleverancier

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

Schildersbedrijf en glazenmakerij Caspar de Haan, hofleverancier

Haan brfhfd.jpg

In 1988 kreeg Eindhoven er een zestiende Hofleverancier bij. Het oude bedrijf van Caspar de Haan waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1751, kreeg het recht de titel van Hofleverancier te voeren met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'. Het bedrijf was de eerste Eindhovense Hofleverancier 'nieuwe stijl'.

Het bedrijf is al sedert 1929 gevestigd op het adres Grote Berg 91 en 91a. Voordien (zeker al vanaf 1920) was het bedrijf werkzaam vanuit het pand Kerkstraat 20.
Hub. de Haan was destijds de directeur van de glas- en verfhandel Hub. de Haan.
Het pand waarin het bedrijf was gevestigd, was eigendom van de moeder van Hub. de Haan: de wed. M.H.J. de Haan-van Lotharingen, die zelf in het pand Wilhelminaplein 12 woonde. Het bedrijf huurde het pand, waarin onder meer 2 kantoorlokalen, een magazijn en een werkplaats. Op de verdiepingen was een pension gevestigd waar sedertdien tientallen kostgangers voor lange of kortere tijd hebben gewoond.
Huisnummer 91a is in de eerste helft van de jaren dertig afgescheiden van het huisnummer 91, maar later toch weer vervallen.

J. Spoorenberg in: 't Gruun Buukske 1989, 39

JH 2022