Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Sint-Theresiakerk

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
afbeelding uit de Eindhovensche Illustratie van 15 augustus 1930)
ansichtkaart uit 1930 van de Theresiakerk (archief Hüsken)

H. Theresiakerk in het stadsdeel Strijp

Rooms Katholieke kerk aan de Carmelitessenstraat 2, sinds de herinrichting van de parochies in 2012 behorend tot de parochie Sint Joris.
Onttrokken aan eredienst: 13-01-2013.
De Sint Theresiakerk staat op de Nederlandse lijst van rijksmonumenten.

De parochie Strijp bestaat al zeer lang, evenals het voormalige dorp Strijp. De St. Trudoparochie bezat reeds een kerkgebouw in het jaar 1402. De huidige St. Trudokerk is gebouwd in 1884 - 1887 en is de moederkerk van Strijp.
Tot 1919 was de Sint Trudokerk de enige kerk in Strijp. Rond die tijd groeide het Philipsbedrijf in Eindhoven explosief en trok steeds meer mensen aan. Met de bouw van Philipsdorp en het Drenths dorp ontstond ook de behoefte aan meer kerkgebouwen. Zo werd in 1919 de Anthonius-parochie gesticht (Steentjeskerk), in 1926 de Theresia-parochie, in 1939 de Koenraad-parochie en in 1954 de Maria Regina-parochie. De bevolking van Strijp was intussen gegroeid tot 30.000 bewoners.

De kerk is naar het ontwerp van architect M. van Beek. De aanbesteding vond plaats op 12 mei 1927 voor circa 130.000 gulden, de bouw vond plaats door de gebroeders Oudenhoven, aannemers uit Venray. Op 12 augustus 1928 werd de kerk in gebruik genomen.
Het is een driebeukige bakstenen basiliek met een hoog en breed rechthoekig schip onder een zadeldak.
Ervoor ligt een iets lager gedeelte met een breed spitsboograam ( corresponderend met de orgelgalerij uit het interieur), met een bakstenen montants en een kruis in de geveltop. Daarvoor is een breed, lager, ingangsportaal onder lessenaardak aangebracht. Dit portaal is voorzien van drie spitsbogenopeningen.
Rechts van de ingang is de hoge vierkante toren, zich verjongend onder een gebogen kegeldak, geplaatst. Links van de ingangspartij is een blokvormige kapel onder een kegeldak gebouwd. De zijgevels zijn in traveeën verdeeld door lisenen, per travee is een breed spitsboograam met bakstenen montans aangebracht. De kerk heeft een iets lager koor met halfronde absis. In het interieur wordt de ruimte overheerst door een breed middenschip en smalle zijbeuken, uitgevoerd in schoon metselwerk.

Tot de inventaris behoren onder andere het hoogaltaar met kruisgroep in marmer en koper ( 1928), altaren van Theresia, Maria en Jozef en de originele communiebanken, alle van de hand van Jorna, smeedwerk uit Eindhoven.
De kerk is onder andere door de bekende Limburgse Kunstenaar Charles Eyck verfraaid. Boven de triomfboog is een wandschilderingen aangebracht van de Heilige Theresia van Lisieux, knielend voor Maria. In de sacristie hangt een schilderwerk en ook is een bijzondere beeldengroep van Charles Eyck aanwezig: de Heilige Familie. Op de begraafplaats is nog een grafmonument te bewonderen dat ook door deze kunstenaar is vervaardigd.

Bronnen:
deze tekst is deels overgenomen uit de algemene beschrijving van de parochie
Teksten uit de Eindhovensche Illustratie van 15-8-1930

JH 2019