Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

St.Antoine

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
Advertentie uit 1929 in het weekblad Roomsch Leven.

N.V. Schoen- en Lederfabriek St.Antoine

Dit bedrijf was nauw verbonden met dat van de Gebroeders Hoogenbosch.
Het verhaal begint op 6 oktober 1924, toen A.J. Hoogenbosch, de directeur van de schoenfabriek in Veldhoven, onder zijn eigen naam op de Eindhovense Markt 16 een schoenwinkel opende. Korte tijd later richtten A. J. Hoogenbosch en de Helmondse industrieel A.W. van Thiel de N.V. Schoen- en Lederfabriek St. Antoine op, waarvan de statuten op 23 februari in de Staatscourant werden gepubliceerd. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zou de onderneming zich alleen met de detailhandel bezighouden; de schoenwinkel van A.J. Hoogenbosch werd al direct in de nieuwe vennootschap ingebracht. Daarnaast waren in augustus van dat jaar nog winkels gevestigd in 's-Hertogenbosch, Breda en Utrecht en volgde later dat jaar nog een zaak in Sittard.

In 1926 werd het gestort kapitaal verhoogd van ƒ 54.750,- tot ƒ 173.000,- en werden nieuwe filialen werden gesticht in Amsterdam, Tilburg en Deventer. Twee jaar later werd de winkel in Sittard weer opgeheven, maar kreeg de onderneming er onder de handelsnaam Hoogenbosch een nieuw vestiging bij in Eindhoven op Rechtestraat 12; blijkbaar was deze winkel overgenomen van het familiebedrijf. In 1930 volgde nog een winkel op de Eindhovense Demer (34a), maar daartegenover werd die aan de Markt enkele maanden daarna gesloten. In 1931 werd tenslotte nog een winkel geopend in Leiden. De winkels hadden ongetwijfeld aanzien, want zij waren op goede punten gevestigd, in Amsterdam bijvoorbeeld aan de Nieuwe Dijk, in Tilburg aan de Heuvelstraat en in Deventer aan de Lange Bisschopsstraat.

De geschiedenis van het bedrijf is kort. Nadat alle filialen in juli 1931 waren overgedaan aan de N.V. Nederlandsche Schoenenindustrie v/h Gebr. Hoogenbosch, werd de lege vennootschap op 14 september 1934 failliet verklaard. Een jaar later werd het faillissement bij gebrek aan baten opgeheven. De winkels werden in de jaren 1933/1935 opgeheven of omgedoopt in Gebr. Hoogenbosch. Onder de eerste bevond zich de zaak op de Demer, onder de tweede de winkel aan de Rechtestraat.


Jan Spoorenberg 1995


Bronnen:

Kamer van Koophandel Eindhoven, Handelsregister dossier nr. 4893 (A.J.Hoogenbosch), 4893 (St.Antoine);
Rijksarchief in Noord-Brabant, Archief Kamer van Koophandel 's-Hertogenbosch, Handelsregister dossier nr. 4123 (St.AntoIne/Hoogenbosch);