Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Swane & Comp.

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
Vermelding in de telefoongids van 1910

Swane & Comp. sigarenfabriek,

De vermelding van de sigarenfabriek van J.W. Swane & Zoon wordt in het adresboek van Eindhoven van 1910 vermeld op p. 37. (zie bijlage).

Daar staat niet waar de fabriek gevestigd was, alleen dat het op de Luciferstraat was. Daar lagen in die tijd diverse oude gebouwen van de vroegere luciferfabriek van Mennen & Keunen die hier zat. (bijlage kadaster) Sinds 1907 was smid Wilhelmus Johannes Sleegers eigenaar van de gebouwen. Swane zal dus een van de gebouwen gehuurd hebben van Sleegers en voor die tijd van Mennen & Keunen.
Volgens andere bronnen (Wikipedia) was Swane sinds ca. 1900 op de Luciferstraat in Eindhoven te vinden. De eerste vermelding daarvan in de tijdschriften zien we op 8 oktober 1900. In 1910 is de laatste vermelding. In 1909 wordt een dan al bestaande fabriek in Waalre uitgebreid.

Vermoedelijk wordt de fabriek in Eindhoven in 1910 gesloten en is de hele productie overgeplaatst naar Waalre. Volgens adressenboek van 1910 gevestigd aan de Luciferstraat (periode van omstreeks 1900 tot 1910).
Swane & Comp. had zijn hoofdvestiging te Waalre. In 1935 hield Swane's sigarenfabriek voor Nederland op te bestaan. In 1938 werd de heer Petrus van Griensven de sigarenfabrikant in het pand te Waalre.

JH/BH 2023