Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Ventoseflat

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kadastrale tekening uit 1883, waarop de gebouwen van de tabaksfabriek van Van Gardinge zijn afgebeeld. (afbeelding uit archief Hüsken)
De kadastrale tekening uit 1914, waarop de inmiddels vergrote gebouwen aan de toenmalige Parallelweg getekend zijn. (afbeelding uit archief Hüsken)

De Ventoseflat, voorheen de sigarenfabrieken van

Van Gardinge & Co.

Frans van Gardinge richtte in 1861 een tabaksfabriek op. In 1876, toen er al 110 mensen werkten, werd een nieuw pand aan de Mathildelaan gebouwd. In 1883 werd voor het eerst gebruik gemaakt van een stoommachine. In deze tijd werd het bedrijf de Stoom-, Snuif-, Carrotten- en Sigarenfabriek De Blauwe Pijp genoemd. Vooral in de eerste decennia van de 20e eeuw was er groei, en in 1920 werkten er 700 mensen. Sigarenmerken waren onder andere: Semper Melior, Braziliaantjes, Paulus Potter, William Pitt, en Hors Concours. In het eerste decennium van de 20e eeuw gingen de zaken voorspoedig. De fabriek werd meerdere keren uitgebreid; de belangrijkste uitbreiding werden in 1911 en 1914 gerealiseerd. Architect Louis Kooken was hiervoor verantwoordelijk.

Toch ging het tabaksbedrijf in 1923 failliet, waarna het vele keren vergrote gebouw jarenlang leeg bleef staan.
De fabriek werd in 1927 door de Amsterdamse Exploitatiematschappij NV Ventose(1) aangekocht en getransformeerd tot een flat met winkels. De nieuwbouw was in 1930 gereed. Architect Johan Melchior van der Mey (1878-1949) heeft het geheel begeleid. De NV Ventose was toen inmiddels in handen gekomen van Van Lanschot Bankiers in 's-Hertogenbosch, later van Van Haren en daarna werd de NV eigendom van de gemeente Eindhoven.

De Ventoseflat, de voormalige fabriek van Van Gardinge & Co. werd in 2011 en 2012 grondig gerenoveerd en in 2013 feestelijk heropend.
Achter de Ventoseflat, de voormalige fabriek van Van Gardinge & Co. kon men in 2010 nog een indruk krijgen van de oude fabrieksgebouwtjes met sheddaken. In 1912 zijn deze gerenoveerd.

Na de verbouwing van de voormalige fabriek in 1930 was de Ventoseflat de eerste van zijn soort in Eindhoven. De flat, beter bekend als de Ventoseflat, bestaat nog steeds. Aan de achterzijde van deze flat bevindt zich nog een aanbouw met de typische sheddaken. Het gebouw werd vanaf 2010 gerenoveerd en in 2013 heropend door wethouder A.M. Schreurs.

De naam van het gebouw is niet op de gevel aangebracht.

Noten:
1- Ventose is de benaming van de 6e maand in de Napoleontische tijd (periode 19 februari tot 20 maart). Het is vooralsnog niet duidelijk of deze kalendermaand ook de naamgever van de Exploitatiemaatschappij is geweest.

bronnen:
Een derde leven voor de Ventoseflat, Tamira Tummers, brochure bij een tentoonstelling in 1996 in Museum Kempenland.