Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Vogel- en Dierenpark Animali

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
De entree van vogel- en dierenpark Animali (foto Nard Vogels)
Vogel- en Dierenpark Animali

Het bosgebied tussen de Leenderweg en het bosterrein achter de boerderij van landbouwer Lamers werd al voor de Tweede Wereldoorlog door de Stratumse Padvinderij gebruikt als "buitengebied". Vóór de Tweede Wereldoorlog woonden makelaar Jan van der Meeren en boer Hol hier. De boer trad ook op als boswachter van het gebied, was een zakelijke man en verkocht op warme dagen ijs aan de vele passanten, voetgangers en fietsers.
Hij hield uit liefhebberij enkele papegaaien. Dat werden er in de loop der jaren steeds meer, en later ook aangevuld met andere vogelsoorten.

Na de Tweede Wereldoorlog werd om de boerderij een hek geplaatst en aan de Roostenlaan kon het terrein via een toegangspoort betreden worden. De oprijlaan met de vogeltuin werd toen een bezienswaardigheid die vanaf de officiële opening door burgemeester Kolfschoten op 10 mei 1951 de naam Animali kreeg. Harry van Dijk, later Piet van Diessen waren opeenvolgend vanaf de eerste jaren directeuren van de minidierentuin. Een grote bol met een blauwe honingzuiger daarop zorgde voor de nodige aandacht.
Het vogelpark is in latere jaren uitgebreid met andere dieren, zoals flamingo's, apen en leeuwen. In 1994 werd het park voor bezoekers gesloten.
In 2018 is het voormalige vogel- en dierenpark bebouwd met vrijstaande woningen. Dankzij de aandacht van onder andere de Henri van Abbe Stichting is als herinnering aan het oude park een kopie van de bol met de vogel daarop bij toegang met het rieten dak herplaatst.

bron:
Eindhoveninbeeld.com

Best, Ad van, Padvinderij in Stratum vanaf 1911, Eindhoven 2007


JH 2020