Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Vredeoord

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

Vredeoord

In de eerste helft van de vorige eeuw heeft de gemeente Woensel een groot deel van de Woenselse Heide verkocht. Deze heide strekte zich uit van Acht tot ongeveer aan de lijn Marconilaan, Frankrijkstraat, Woenselsestraat
Op de veiling, die in mei 1859 werd gehouden, kocht ook de Eindhovense koopman A.P. Hoefnagels een lap grond en in de loop van de volgende jaren bouwde hij daarop een boerderij en een herenhuis. Blijkens een akte uit 1857 noemde hij zijn landgoed Vredeoord.
In 1861 verliep het pachtcontract van de boerderij. Namens zijn schoonvader, die inmiddels naar Roermond was verhuisd, sloot de Eindhovense sigarenfabrikant A.W. Boex een nieuw contract met de pachter voor een periode van 6 jaar. De overeenkomst betrof wel de bouwmanswoning, stal, schuur, bakhuis, erf, bouwen weilanden, maar niet het huis waarin A.P. Hoefnagels had gewoond en de bijbehorende Engelse tuin, boomgaard en tuin.

Een jaar later verkocht Hoefnagels zijn landgoed aan de Eindhovense wethouder en koopman J.M. van Lierop. Het woonhuis was sinds 1861 verhuurd aan de redacteur van de Meijerijsche Courant, L. Philippona, die spoedig daarna met zijn gezin naar Uden zou verhuizen.
Na de dood van de weduwe van J.M. van Lierop werd Vredeoord in 1895 geveild. De opbrengst werd echter te laag geacht en het goed werd opgehouden. Een volgend bericht dateert pas uit 1901. De Peel- en Kempenbode van 24 juli meldde toen, dat Vredeoord kort ervoor door een zekere Van Lierop uit Woensel aan een Dekkers uit Duizel was verkocht.

De boerderijen het landhuis Vredeoord zijn inmiddels al weer lang gesloopt. De plaats waar het lag moet U zoeken even ten zuiden van het Hendrik de Keyzerplein, op de lap grond die begrensd wordt door de Hendrik de Keyzerlaan, Hans Steenwinkelstraat, Keldermansstraat en Cornelis Dankertstraat.

Jan Spoorenberg
in: ’t Gruun Buukske 1982, 53, 65, 80