Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Willem Hermans

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Theodorus Hermans in 1868. (afbeelding uit Eindhovens Verborgen Verleden, RHCe 2083)

Hermans, Willem (Wilhelmus Theodorus)goud- en zilversmid en wethouder

  • 5 mei 1806 Oss

† 3 juli 1881 Eindhoven

Hermans trouwde op 1 juni 1835 in Eindhoven met Maria Anna Smits, dochter van Joannes G. Smits en Joanna Vogels.
Hij woonde lange tijd in een huis aan de Rechtestraat (nu nummer 55). Vanaf 1857 was Hermans lid van de gemeenteraad van Eindhoven, en van 1880-1881 was hij wethouder.
Op verzoek van B&W heeft Hermans samen met notaris E.M. Jonckbloet het gemeentearchief van de stad geordend. Dit karwei is naar alle waarschijnlijkheid bijna volledig door Hermans uitgevoerd. In 1869, nog voordat het werk gereed was, heeft hij dat werk echter beëindigd. Jan Spoorenberg beschouwt deze Willem Hermans als één van de eerste "heemkundigen" uit Eindhoven.

Apotheker Johannes Hubertus Gruyters verkocht het ”Armenhuisje”, zoals later het pandje aan de Jan van Lieshoutstraat 26 genoemd werd, in maart 1859 aan Wilhelmus Theodorus Hermans, die goudsmid en lid van de gemeenteraad van Eindhoven was (1857-1880).
Tegenwoordig weten we, dat dit kleine huisje nooit een armenhuisje geweest is. Het stond rechts naast de drie "armenhuisjes".

Met betrekking tot deze W.T. Hermans is nog een reclameplaat bekend, die vervaardigd was door drukker A.G. van Dijck. Hermans maakte reclame voor zijn ”Fabrijk in zilveren kerkwerken”. Op deze prent nodigt hij de geïnteresseerden uit om een kijkje in zijn winkel te komen nemen. Ons is niet bekend of hij hier of in het bijbehorende pand aan de Rechtestraat 55 zijn winkel en eventueel werkplaats heeft gehad. Zijn naam werd, als lid van het kerkbestuur, vermeld op een plaquette die ter gelegenheid van de eerste steenlegging in 1861 in de Sint-Catharinakerk is ingemetseld.

Bron:
Verborgen Verleden van Eindhoven, Zaltbommel 2006
Jos en Bauke Hűsken
Jan Spoorenberg: Gemeentelijke archiefdienst
in 't Gruun Buukske 1988-87.