Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Museum Kempenland

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 30 apr 2021 om 08:55
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Museum Kempenland

Interieur van het museum dat aan de Paradijslaan was gevestigd

Het museumverleden

Interieur van het museum dat aan de Paradijslaan was gevestigd


Folder ter gelegenheid van de opening van het museum in de Steentjeskerk in 1984.



Uit vrees dat de herinneringen aan het verleden van Eindhoven en omgeving verloren gaan bij de annexatie van Eindhoven en de omliggende vijf dorpen tot Groot-Eindhoven op l januari 1920, gaan er stemmen op om een vereniging op te richten met als doel een museum voor Meijerij en Kempenland te stichten.
Bij gebrek aan belangstelling uit de bevolking, dus aan leden, vormen de initiatiefnemers op l juni 1932 het stichtingsbestuur van Museum Kempenland. Na eerst in het inmiddels afgebroken stadhuis aan de Rechtestraat gehuisvest te zijn, verdwijnt het hieruit bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog om pas in 1954 in het Waaggebouw aan de Paradijslaan weer te voorschijn te komen.
Met de verhuizing in 1971 naar het leegstaande Kantongerecht aan het Stratumseind begint de groei van het museum, zodat het snel ruimtelijk vastloopt. Met de overhuizing in 1984 naar de Steentjeskerk krijgt het Museum Kempenland mogelijkheden voor een verdere uitbouw.

bron:

folder Museum Kempenland 1984