Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

P.A. Hoefnagels

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Mevrouw Dorothé Henriëtte Hoefnagels-Timmermans, de vrouw van Petrus Andreas in 1865. Foto RHCe Eindhoven)

Hoefnagels Petrus Andreas, tabaksfabrikant

  • 29 oktober 1800 Eindhoven

† 2 maart 1875 Overpelt België

De tuin die bij Rechtestraat 14 hoorde, strekte zich in het verleden uit van achter het woonhuis tot aan de huidige Keizersgracht. In die tuin stond lange tijd een brouwerij met de naam "De Rode Leeuw". Toen de brouwerij niet meer in gebruik was, werd het gebouw als woonhuis gebruikt. Later als tabaksfabriek. Jan Willem Hoefnagels uit Valkenswaard kocht het pand, de "brouwerij" en de tuin daarachter in 1795. Hoefnagels was winkelier in koffie, thee, chocolade, kruidenierswaren, tabak en snuif.

Zoon Petrus Andreas Hoefnagels, die al in 1829 als fabrikant in tabak wordt gekwalificeerd, neemt het hele bezit in 1837 over en wordt daarna samen met zijn vader eigenaar van de tabaksfabriek, de firma J.W. Hoefnagels, die achter hun huis staat. Petrus, zijn vrouw, kinderen, een dienstmeid en een winkelmeisje wonen in 1840 allen in hetzelfde huis. Een zekere Henricus Timmermann uit Erkelens, 17 jaar oud, woont bij de familie in. In 1845 koopt Petrus het buurpand, Rechtestraat 16 met de naam "Het Swart Lam" en gaat daar met zijn gezin wonen. Petrus wordt in de koopakte "fabrikant in snuif en tabak" genoemd. De firma J.W. Hoefnagels is inmiddels verkocht, want in 1846 worden Hubertus Antonius Raijmakers en J.H.J. Timmermann (Johan Heinrich Joseph), die de weduwnaar is van zijn zus Wilhelmina Hoefnagels, als eigenaars vermeld.