Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Treffina

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

Treffina

Groothandel in cosmetica-artikelen

Oprichter van Treffina was Albert Marx, uit Joodse ouders geboren op 19 februari 1906 in Gemünden, (Hessen Duitsland). Hij vluchtte met zijn familie in 1937 voor het Nazi-regime en belandde in Eindhoven.
De familie woonde destijds op het adres Tramstraat 22, waar ook het kantoor van hun chemisch bedrijf was gevestigd. Hij en zijn directe familie overleefden de oorlog dankzij hun onderduikadres bij de familie Lindner in Stratum. Na afloop van de oorlog besloot Marx in Eindhoven te blijven wonen en werken.

afbeelding uit het geciteerde boekje: voorbeeld van het assortiment

Het bedrijf Treffina werd nog tijdens de oorlog opgericht. Zijn vriend Karel Lindner, drukker van beroep, trad namens hem op als oprichter van het bedrijf. De naam Treffina was een afgeleide van het woord “treffer”.
Met hulp van een persoonlijke vriend, Louis J.M. Beel, de latere minister-president, kreeg hij zijn woning met kantoor terug. Aan de Stratumsedijk werd een magazijn betrokken. Treffina vervaardigde wasmiddelen, vloeibare zeep en toiletzeep. Zijn productie verkocht hij in Eindhoven aan winkeliers en groothandels.
Dankzij een bijzondere gunst vanuit het Rijksbureau voor Chemische Produkten in Den Haag waren in de na-oorlogse jaren voldoende grondstoffen aanwezig om het bedrijf in stand te houden. Bovendien kreeg de onderneming de distributie van tandenborstels en kammen in Noord-Brabant en Limburg aangeboden. Produkten, die in die tijd zeer schaars waren.
Na verloop van tijd werd de handel geconcentreerd op de produkten uit de drogisterij- en pafumeriewereld: toiletzeep, eau de cologne, haarshampoo en brillantine. Stafmedewerker C. van Meeuwen trad in 1946 in dienst en zou daar de eerstvolgende 42 jaar blijven werken. Rond 1950 bedroeg de omzet van het bedrijf circa 3 ton.

Het bedrijf legde zich na 1950 nog uitsluitend toe op verkoop van “droge toiletartikelen”, zoals kammen, scharen, pincetten en spiegels, die kant en klaar werden ingekocht. In Solingen kreeg Marx het alleen-verkooprecht voor Nederland voor de Malcuto-scheermesjes, die van hoge kwaliteit waren. Ook voor enkele merken zonnebrillen kreeg hij het exclusieve verkooprecht. De afzetmarkt was inmiddels sterk vergroot: klanten waren alle drogisterijen en parfumerieën in Noord-Brabant en Limburg. Ook V&D, de HEMA en de Bijenkorf behoorden tot de vaste cliëntèle.
voorzijde van het geciteerde boekje

Het bedrijf verhuisde via de Tramstraat en de Stratumsedijk in december 1951 naar het adres Wal 11, rechts van Katholiek Leven. Op 1 februari 1954 werd Martien Scheffers (Udenhout 1910-Achel 1984) als mede-directeur aangesteld. In de Verenigde Staten verwierf Marx in 1956 de Europese rechten voor de verkoop van de Goodman haarmode-artikelen.
In 1960 verhuisde het bedrijf met zijn 15 medewerkers naar de Kleine Berg 62, het later als Treffinaterrein bekend geworden gebied. In 1965 waren dat er al 40! Kern van het bedrijf was de grote voorraadruimte, waar allerlei drogisterij- en toiletartikelen waren opgeslagen, zoals haarmode-artikelen, spiegel- en borstelgarnituren, manicure-etuis, necessaires, lederwaren, metalen kapgarnituren. Een groot deel van de voorraad was inmiddels opgeslagen in een van de bedrijfsgebouwen van de sigarenfabriek van Karel I aan de Tongelresestraat. Die fabriek brandde in 1971 volledig af en noodzaakte het Treffinabedrijf om extra terreinen aan de Kleine Berg aan te kopen om daar nieuwe opslagruimtes te creëren.
Na protesten uit de buurt besloot de directie in 1975 om het bedrijf aan de Kleine Berg op te heffen en te verplaatsen naar het industrieterrein De Hurk in Gestel. Het nieuwe pand is daar op 26 januari 1979 officieel geopend. Albert Marx droeg de dagelijkse leiding in dat jaar om gezondheidsredenen over aan een drietal opvlogers.
Het assortiment, waarop Treffina zich in de latere jaren heeft gespecialiseerd, wijzigden al naar gelang de mode veranderde. Shopping-bags, polstasjes, cosmetica-dozen, lipsticks, mascara, wellness-artikelen.

Bron: Het zondagskind van Albert Marx, uitgave ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Treffina, 1994, Veldhoven, Oss

JH 2018