Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Treffinaterrein

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
Een deel van het noordelijke terrein achter de Kleine Berg, waarop het fabrieksterrein van Hoppenbrouwers nog wordt aangeduid. (grondgebruikskaarten gemeente Eindhoven 1931)

Treffinaterrein

Op de kadastrale minuut van 1832 zien we het terrein liggen achter de toen al aanwezige, meest westelijke bebouwing aan de Kleine Berg. De terreinen hadden de perceelnummers A744 tot en met A748 (woonhuis aan de Kleine Berg, tuinen, een boomgaard en hooiland langs de Scheigraaf). Dit alles was eigendom van bakker Lucas de Groof.
In 1864 werd er achter het perceel Kleine Berg 60-62 een klein washuis gebouwd. Dat werd in 1872 afgebroken. Op het terrein werd een looierij gebouwd door looier Bartholomeus Kemps.
In 1902 wordt een deel van de looierij gesloopt om plaats te maken voor de stoombierbrouwerij van Clasina Maria Burghouts en consorten. In 1906 wordt de brouwerij verkocht aan Maria Vlijminckx, de weduwe van Godefridus Hubertus Hoppenbrouwers. Zij verbouwt de brouwerij tot sigarenfabriek.
Ruim 50 jaar heeft de sigarenfabriek hier gefunctioneerd, totdat het gebouw in 1963 wordt verkocht aan de NV Industrie- en Handelsmaatschappij Treffina, een cosmeticabedrijf, dat volgens het kadaster gevestigd is op het adres Kleine Berg 62. Het bedrijf verbouwt de oude sigarenfabriek en laat in 1969 op de locatie van een oude loods een nieuw bedrijfspand bouwen. Maar vanaf 1975 besluit het bedrijf te verhuizen naar het industrieterrein de Hurk in Gestel. In 1979 wordt daar het nieuwe bedrijf geopend en wordt Treffina aan de Kleine Berg verlaten. Sindsdien ligt het terrein braak.

Jos Hüsken 2018