Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Van Gardinge & Co.

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

Van Gardinge & Co. sigarenfabrieken

Reclame-afbeelding uit het weekblad Roomsch Leven 1919.
De Ventoseflat, de voormalige fabriek van Van Gardinge & Co. werd in 2011 en 2012 gerenoveerd en in 2013 feestelijk heropend.
De tabaksfabriek van F. van Gardinge werd in 1861 opgericht. In 1869 deden B&W van Eindhoven in de krant melding van het verzoek van Van Gardinge om een nieuw gestichte fabriek achter een terrein aan de Demer, kadastraal nummer A24, te betrekken. In 1875, toen er al ongeveer 100 mensen werkten, werd een nieuw pand aan de Mathildelaan geopend, waarvan de architect Louis Kooken was.
Achter de Ventoseflat, de voormalige fabriek van Van Gardinge & Co. kon men in 2010 nog een indruk krijgen van de oude fabrieksgebouwtjes met sheddaken. In 1912 zijn deze gerenoveerd.
In 1883 werd voor het eerst gebruik gemaakt van een stoommachine. In deze tijd werd het bedrijf de Stoom-, Snuif-,Carrotten- en Sigarenfabriek De Blauwe Pijp genoemd. Vooral in de eerste decennia van de 20e eeuw was er groei, en in 1920 werkten er 700 mensen.

Sigarenmerken waren onder andere: Semper Melior, Braziliaantjes, Paulus Potter, William Pitt, en Hors Concours. Toch ging het bedrijf in 1923 failliet, waarna het enorme gebouw jarenlang leeg bleef staan. Het gebouw werd door de Amsterdamse Exploitatiematschappij Ventose getransformeerd tot een flat met winkels. Architect Jan van der Mey heeft het geheel begeleid.

Reclame-afbeelding uit het weekblad Roomsch Leven 1920.

De flat, beter bekend als de Ventoseflat, bestaat nog steeds. Aan de achterzijde van deze flat bevindt zich nog een aanbouw met de typische sheddaken. Het gebouw werd vanaf 2010 gerenoveerd en in 2013 feestelijk heropend.