Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Jan van Dijck

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 25 aug 2019 om 22:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dijck, Johannes Arnoldus van, stadsarchitect aannemer

* Eindhoven 20 april 1835
† Eindhoven 30 juli 1922
Ansichtkaart uit 1929 met daarop afgebeeld het Eindhovense stadhuis, gezien vanaf de Markt. De kenmerkende trappartij aan de voorzijde is enkele jaren later afgebroken. (foto Kees van der Hoeven)
De tekst op het bidprentje van Jan van Dijck bij zijn overlijden in 1922 (foto uit boek: Genealogie Van Dijck- Van Dijk 1500-2000)

Zoon van meubelmaker Cornelis Adrianus van Dijck (1806-1873) en Petronella Manders (1807-1873).
Hij bleef ongehuwd. Van beroep was Jan "kabinetwerker", fijn meubelmaker dus. Woonde/studeerde enige tijd in Roermond en keerde in 1864 naar Eindhoven terug. Woonde volgens het bevolkingsregister in het huis van zijn ouders in de Rozemarijnstraat, naast de gereformeerde pastorie en tot aan zijn dood in het huis op de hoek van de Nieuwstraat (zuid) en de Vestdijk (west).
Benoemd tot stadsarchitect en verantwoordelijk voor veel bekende projecten in de stad Eindhoven. De Willemstraat, de Emmasingel, de Nieuwstraat, Dommelstraat en Keizersgracht werden onder zijn leiding aangelegd. Hij ontwierp het plan om de Gender te overkluizen. Hij tekende de brandweerkazerne in de Paradijslaan, het stadhuis aan de Rechtestraat, dat in 1869 geopend werd, en de villa van Notaris Fens aan de Keizersgracht. Jan van Dijck was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het Eindhovens Mannenkoor aan het Stratumseind.
Jan is geruime tijd werkzaam geweest als docent aan de Gemeentelijke Teekenschool in Eindhoven.
Zowel het stadhuis als de "Villa Fens" werden in 1967 respectievelijk in 1968 onder veel protest afgebroken om plaats te maken voor een doorgaande weg van de Markt naar de Hoogstraat via de Bergen. Deze weg is er echter nooit gekomen. Nadat reeds was besloten om het wegenplan aan te passen en niet via de binnenstad uit te breiden, werden beide gebouwen desondanks gesloopt.

Bronnen:
Genealogie Van Dijck- Van Dijk 1500-2000, G.C.M. van Dijck, Rossum 1998

Jos en Bauke Hüsken 2019